به گزارش خبرنگار مهر، اخوت در مقدمه کتاب آورده است: پرونده آشنایی خورخه لوئیس بورخس با ملایک و نوشتن درباره آنها در هفتم مارس 1926 با انتشار مقاله سرگذشت فرشتهها رسماً گشوده شد و در سال 1976 با چاپ کتاب گلچین ادبیات تخیلی بسته شد.
بورخس علاوه بر آنکه به متالهینی چون سودنبرگ، رالف والدو امرسون و ویلیام بلیک ارادت داشت به موجودات خیالی، شخصیتهای اسطورهای، هیولاها و فرشتگان نیز عشق بسیار داشت. به طور مشخص و ویژه به موجودات ترکیبی. هیولا و فرشته ظاهرا نسبتی با هم ندارند اما وجه اشتراکشان ترکیبی بودن آنهاست.
بورخس پس از نوشتن مقاله سرگذشت فرشتهها به دنبال آشنایی بیشتر درباره آنها رفت، تعدادیشان را شناسایی کرد ، مطالبی در وصفشان نوشت و اینها را در قالب جزوه لاغری در 16 صفحه پیوست کتاب حیوانشناسی تخیلی کرد.
به مرور فرشتههای بورخس هر کدام به دیاری پرکشیدند. مقاله سرگذشت فرشتهها رفت در کتاب مجموعه مقالههای بورخس برای خودش جایی پیدا کرد، فرشتهها و شیاطین سودنبرگ و همچنین چند فرشته دیگر به کتاب موجودات خیالی پناه بردند. بعضی هم جزو دیگر مقالات بورخس یا مجموعه مقالاتش شدند. برخی هم اسمشان عوض شد و با هویت دیگری به زندگی ادامه دادند.
ظاهرا بورخس همین که دید فرشتگانش هر یک سامانی پیدا کردهاند خیالش از طرف آنها راحت شد و پرداخت به موضوعهای دیگر و کتاب فرشتگان را فراموش کرد و از دستور کارهایش خارج شد. به همین دلیل امروز دیگر کتابی به این اسم در هیچ زبانی مگر همین ترجمه فارسی وجود ندارد.
البته منظور کتابی مستقل با عنوان کتاب فرشتگان است والا دور نیست که هنوز در کتابخانههای آمریکای جنوبی و شاید هم در کتابفروشیهای آن سامان نسخههایی از آن چاپ قدیم سال 1935 کتاب حیوانشناسی تخیلی با پیوستش(کتاب فرشتگان) پیدا شود.
احمد اخوت نویسنده، مترجم و منتقد ادبی در تاریخ و اسطوره و ادبیات، فرشتگان را جستجو میکند که حاصلش این پژوهش مبسوط است که به گردآوری مطالب مختلف بورخس درباره فرشتگان و همچنین تالیف مطالبی در همین زمینه و اضافه کردن به کتاب شده است.
نشر افق تا پیش از کتاب فرشتگان، مجموعه داستان برادران جمالزاده و ترجمه پروست و من نوشته رولان برات را از منتشر کرده است.
«کتاب فرشتگان» در شمارگان 2 هزار نسخه و قیمت 4500 تومان به چاپ رسیده است.
نظر شما